Jön az új helyesírás – itt vannak a legfontosabb változások

Elég ellentmondásosan ítélik meg az új helyesírási szabályzat bevezetésének jelentőségét a hirado.hu-nak nyilatkozó tanárok.

Akad, aki szerint semmi szükség rá, más szerint nem kell túlgörcsölni, a Magyartanárok Egyesületének elnöke, Arató László pedig azon a véleményen van, hogy nem fogja megrázni az iskolai oktatást az ősztől hatályos szabályzat.

Az előző, 11. kiadás 1984-ben látott napvilágot, ez 2016. szeptember 1-jéig marad érvényben. Egy éven keresztül tehát kétféle módon is írhatsz dolgokat.

A magyartanár szerint a helyesírás sulykolása kifejezetten kontraproduktív, a szabályzat tanulmányozásánál sokkal hasznosabb, ha a diák minél többet olvas és ír, mert azzal képszerűen rögzül benne a szavak helyes írott formája. Sőt, azt is kiemelte, hogy a diákok számára ma már nincsenek olyan súlyos következményei annak, ha bizonytalankodnak a helyesírás szabályait illetően. Ha valaki ma egyest kap a helyesírásra a magyarérettségin, nem minősül az egész dolgozat elégtelennek, mehet szóbelire a diák – olvasható a lap cikkében.

Változások

Kiveszik a szabályozás alól az asszonyneveket és a postai címzést, ezekről nem az MTA magyar nyelvi osztályközi állandó bizottsága akarja megmondani, mi a helyes formájuk.

A többjegyű mássalhangzókat az összetett szavak tagjainak határán kettőzni kell: például a helyes alak nem az ésszerű, hanem észszerű lesz. Mozi, vendéglő és fürdő neve is minősülhet intézménynévnek, így minden tagja nagybetűvel kezdődhet: Corvin Budapest Filmpalota.

Több szónak megváltozik a helyes formája, így az árbocból árbóc lesz, a burából búra, a tenyérbe mászóból tenyérbemászó. Ha három azonos mássalhangzó kerül egymás mellé tulajdonnévben, akkor megszűnik az egyszerűsítés, így a Bernadettel helyett a Bernadett-tel lesz a követendő írásmód.