Viharok csapnak le szerdán

Hőség és viharos szél miatt is a legmagasabb figyelmeztetés adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára. Kedden nyugaton már enyhülhet az idő, a forróság azonban csak szerdán érhet véget.

A napi középhőmérséklet kedden jellemzően 26, 30 fok között alakul. Szerdán a Dunántúl északnyugati felén 24-26, másutt még 26-31 fok közötti középhőmérséklet valószínű. Szerda estére, késő estére a délkeleti tájakra is megérkezik a hidegfront, amely ott is véget vet a hőségnek – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Kedden a késő délutáni és az esti órákban az Alpokaljára délnyugat felől -kis eséllyel- besodródhat egy-egy zivatar.

Szerda napközben északnyugat felől délkelet felé helyeződve erős hidegfront lép az ország légterébe, amely késő estére eléri a Tiszántúlt. A front előtt, illetve a fronton zivatarok alakulnak ki. Elszórtan heves zivatarra is számítani kell, amelyet károkozó szélroham, nagyméretű jég kísérhet. Helyenként felhőszakadás is lehet (20-25, 40 mm).

A jelenlegi számítások szerint, jelentős bizonytalanság mellett – szerda délutántól késő estig – károkozó szélrohamvonallal kísért zivatarrendszer is létrejöhet, amely nagy területet is érinthet. Kialakulására nagyobb esély a Dunántúl déli és keleti felén, valamint a Dunától keletre eső tájakon van.

Összesen 14 megyében él a „dupla” veszélyjelzés, de az ország egész területére figyelmeztető előrejelzés van érvényben a viharos széllel, jégveréssel várható heves zivatarok miatt – írta a Hír24.