A francia falu, ami úgy néz ki, ahogy a németek a világháborúban lerombolták

1944. június 10-én egy tévedésből a németek borzalmas tetteket hajtottak végre az Oradour-sur-Glane nevű francia falucskában. A romok ma is emlékeztetnek a szörnyű pusztításra, 71 éve úgyanúgy néznek ki az épületek.

Négy nappal a szövetségesek normandiai partra szállása után a Der Führer páncélgránátos ezred 1. zászlóaljának 3. százada azt a hírt kapta, hogy egy elrabolt zászlóaljparancsnokot Oradour-sur-Vayres faluban tartanak fogva a partizánok. A németek azonban eltévesztették a falu nevét, és tévedésből a közeli Oradour-sur-Glane faluba vonultak be. A náci tisztek meg akarták félemlíteni a francia hátországot, és a kis falu ártatlan lakóin akartak példát statuálni, amiből reményük szerint a harcoló partizánok is tanulnak.  A „tévedés” következtében estére 642 holttest, köztük 245 nő és 207 gyermek teteme hevert a földön. A falu lakóinak kiirtása után a házakat is felgyújtották, majd távoztak. – írta a Múlt-kor történelmi portál.
43881

A lerombolt falu ma emlékhely, az új Oradour-sur-Glane kissé távolabb épült fel, míg a régit meghagyták abban az állapotban, ahogyan a németek otthagyták 1944. június 10-én. Az utcákon ma is ott állnak a kiégett gépkocsik, az üres házakban ott maradtak a berendezési tárgyak, amelyeket a megölt lakók használtak: varrógépek, lábosok, a gyerekek bölcsői, az iskolások füzetei.
fk6fk11 fk10 fk7 fk3 fk1 f11