Piramis alakú hegyet talált a NASA a Ceres törpebolygón

A legfrissebb felvételek újabb nyomokat adnak a törpebolygó titokzatos fényeiről.

A Cerestől jelenleg 4400 kilométernyire lévő Dawn szonda által készített új képeken még több kis folt található, mint a korábbi, messzebbről készült felvételeken. A 90 kilométeres kráterben eddig legalább nyolc foltot azonosítottak és a legnagyobb világító terület nagyságát mintegy 9 kilométer szélesre saccolják. A foltok fényességének okát még mindig nem tudják pontosan, egyes feltételezések szerint a jég és a só fényvisszaverődése okozza, de más lehetőségekkel is számolnak a tudósok – írta a NASA.

A rejtélyes fénylő pontok mellett más érdekességet is felfedeztek a tudósok a Down által nemrég készített képekből. Ezeken egy nagyjából 5 kilométer magas hegyre bukkantak az égitest déli sarka környékén, ami olyan, mintha egy piramis lenne. A törpebolygónak egyébként számos különböző méretű krátere van, több bemélyedésben központi kúp helyezkedik el.

piramisalaku

A NASA felvételén látható a piramis alakú hegy

Forrás: NASA

Forrás: NASA

A Ceres a NASA szerint tele van érdekesebbnél érdekesebb felszíni képződménnyel, és még bőven lesz mit felfedezni augusztusig, amíg a szonda a lehető legközelebb jut a felszínhez. A Dawn 2016 júniusáig jut majd egyre közelebb a Ceres felszínéhez, a legkisebb magasság alig 375 kilométer lesz.