Nevetséges ára van a titkos laborként is használt magyar szellemkastélynak

Eladó tábla hirdeti a kisfaludi szellemkastély kerítésén, hogy tulajdonosa túl szeretne adni rajta.

A Bors azt írja, az egykor szebb napokat látott Simay-Holczer-kastély évtizedek óta elhanyagoltan áll. Volt benne titkos laboratórium, a kertjében szovjet és német katonákat temettek el a második világháború alatt.

Az utóbbi években azonban a természet visszafoglalta és már csak a tornyai látszottak ki a fák közül – olvasható a lap cikkében.

A Fejér Megyei Hírlapnak a tulajdonos azt mondta: német stílusú szállodát akart építeni a kastélyból, de az önkormányzat nem engedélyezte. Pedig a restaurálásra 3–400 millió forintot sem sajnált volna rákölteni. Másra viszont nem kívánja felhasználni az épületet, ezért eladja. Telekárban kínálja, harmincmillióért árulja.

simay-holczer-kastély

Fotó: Bors

simay-holczer-kastély2

A kastély utolsó tulajdonosa Simay Lajos volt, aki egy gyárban villanyszerelőként dolgozott, és a háborút követő üldözések elől menekült ide, hátrahagyva feleségét, Rezi Rózát, akit az ÁVO-sok elfogtak, és vagyonától megfosztva válásra kényszerítettek. Simay Lajos később vissza akarta igényelni az államtól kastélyát és elvett ingatlanjait, de azok igazolására nem tudott felmutatni hivatalos iratokat, mivel nejétől elkobozták őket. Simay Ausztráliába ment, Sydney-ben élt, ott is halt meg.

A kastély udvarába egy szovjet temetőt létesítettek, ahol feltehetőleg németek és magyarok is nyugszanak. Az 1956-os forradalom idején pedig a pincéjében titkos labor működött.