Íme az okok, hogy miért nem tudunk spórolni

Hat pontban összegezhető, hogy miért vagyunk képtelenek rávenni magunkat a spórolásra.

A Londoni Közgazdasági Egyetem egyik professzora szerint sokkal nagyobb szerepe van az érzelmeknek a pénzügyekben, mint kellene – írta a Pénzcentrum.

1. Csapongó gondolatok, koncentrációhiány
Gyorsan le akarjuk tudni a napi teendőket, ezért a legegyszerűbb megoldást választjuk ahelyett, hogy a leginkább pénztárca barát opciót néztük volna. Nem hagyunk időt az árösszehasonlításra.

2. A beleélés hiánya
A legtöbb esetben képtelenek vagyunk úgy döntést hozni, hogy az a jövőnkre nézve legyen ideális. Döntéseinkban nem mérlegelünk, inkább a jelen helyzetre koncentrálunk és a pillanatnyi kényelmet, szükséget választjuk.

3. Optimizmus és túlzott magabiztosság
A pozitív gondolkodásnak negatív végeredménye is lehet. Kevésbé felkészülten és tudatosan kezelhetjük a pénzünk, és nem gondolunk a megtakarításra, hiszen abban hiszünk, hogy minden jó lesz, minden jól alakul.

4. Azonnali kielégülés
Sok ember, ha szeretne valamit, befészkeli magát valami a fejébe, azonnal meg kell szereznie azt. Pedig ha hagyna időt magának, rájöhetne, hogy nincs is rá szüksége, felesleges pénzkidobás.

5. Automatikus válaszok
Ha ösztönösen reagálunk egy-egy helyzetben anélkül, hogy belegondolnánk, milyen következményeket hozhat, ha úgy viselkedünk, újra és újra ugyanoda kerülünk. Amíg nem vizsgáljuk felül a rossz szokásainkat, folyton problémáink lesznek, például pénzügyi problémáink.

6. Szociális normák
Sokakat befolyásol a többi ember viselkedése. Például, ha az összes szomszédnak van, nekünk is kell egy újabb, csendesebb fűnyíró. Pedig a réginek sincs még baja, de nem akarunk leégni.