A világ legrégebbi billentyűs hangszerét Magyarországon találták meg

Budapesten, az Aquincumi Múzeumba található a világ legrégebbi billentyűs hangszere, ami 228-ból származik.

Az Index újságírója személyesen látogatott el a múzeumba, ahol Fényes Gabriella régész beavatta néhány titokba. „Az orgona egy műszaki találmány: nem egy zenész készítette az elsőt, hanem egy mérnök. Tudjuk is, hogy ki: egy alexandriai borbély fia, Ktészibiosz. Őt szoktuk a pneumatika atyjának is nevezni” – derült ki a szakember beszámolójából.

Az ókori hangszerről több rajz és mozaikábrázolás is fennmaradt, de vannak orgona alakú mécsesek és gemmák (vagyis vésett drágakövek) is ebből a korból. Nagyon sokáig csak ezekből próbálták kitalálni, milyen volt a rómaiak orgonája, egészen 1931-ig. Akkor ugyanis új transzformátorházat kezdtek építeni Óbudán. Épp az alapokat ásták éjszakába nyúlóan, mikor vihar tört ki, és a munkagödör fala beszakadt. Innen került elő az orgona. -A korabeli újságok világszenzációnak nevezik, és az is mind a mai napig – mondta Fényes Gabriella.

Az aquincumi orgona 1935-ben készült rekonstrukciója. Forrás: Aquincumi Múzeum / Index

Az aquincumi orgona 1935-ben készült rekonstrukciója. Forrás: Aquincumi Múzeum / Index

Nemcsak a sípok, a szelepek, a rugók meg az összes többi apró alkatrész maradt fenn (összesen majdnem 400), de a díszítőelemek is. Valamint van rajta egy feliratos tábla is. Eszerint az adományozó Gaius Iulius Viatorinus ezt az orgonát a tűzoltással is foglalkozó posztósok egyesületének ajándékozta, mégpedig Modestus és Probus konzulsága alatt. Ebből állapítható meg, hogy 228-ból származik a hangszer.

Ma a Budapesti Történeti Múzeum páncélszekrényében őrzik az eredetit, másolata pedig épp ott van kiállítva, ahol megtalálták: a gödör helyére emelet épületből időközben kiköltözött az Elmű, és birtokba vehette azt az Aquincumi Múzeum.

Mint a cikk megjegyzi: az egész ókorból mindössze három orgonalelet marad fenn.Az egyik a görögországi Dionban került elő, és az időszámításunk előtti I. századból származik. A másik lelet a svájci Avenches területén, a római Aventicumból került elő.