15 év után kikapcsolta a házából ordító zenét

Az Esztergom, illetve az országhatárt jelentő Duna mellett fekvő szlovákiai Párkány egyik házában már évek óta szólt az ingyen koncert – írja az Origo.

Nothart Éva házából mindig ugyanaz a zene áradt, minden áldott nap reggel hattól, egészen este 10-ig. A szomszédok úgy védekeztek, ahogy tudtak, sokan újraszigetelték az ablakokat, lehúzzák a redőnyöket, olyan is volt, aki befalaztatta a zajos szomszéd házára néző oldalablakot.

Végül a szomszédok az önkormányzathoz fordultak, mégpedig „a nyugodt állapot megbolygatására” hivatkozva. Ebben az esetben ugyanis a polgármester kötelezheti a renitenst, hogy állítsa helyre a nyugodt állapotot. Az asszonyt felszólító polgármesteri határozat megszületett, ám még mielőtt kézbesítették volna Nothart Évának, a zene váratlanul elhallgatott.

Pontosan azon a napon, amikor a szlovák köztársasági elnök, Andrej Kiska ellátogatott Párkányba, és a házhoz is elment. Ő sem jutott be végül, de megígérte a helyieknek, hogy megpróbál segíteni.

Azóta az élet egy folyamatos örömünnep a Kossuth utcában.

“Tudja, milyen nagy szó hallani a madarak csicsergését? A szél zúgását?”

– tette fel a költői kérdést az egyik szemben lakó szomszéd az Origo riporterének.

Aki szerette Verdi A trubadúr című operáját, annak most majd magától kell hallgatnia, ugyanis ez a zene szólt, 15 évig, folyamatosan.

A nő gondosan ügyelt rá, hogy a zene reggel hatnál hamarabb ne szólaljon meg, és este tíz után már kikapcsolta. Így nem sértette a csendrendeletet, a zene hangereje is éppen belül volt a törvényi előírásokon.

Sokan panaszkodtak alvászavarra, idegességre, van, akinek pszichiátriai kezelésre volt szüksége a szüntelen zajártalom miatt.