Különleges, színes bonszai fák

A bonsai fák különleges hangulatot adnak bármelyik helynek, ahol nevelik őket.

Itt most néhány olyan darabot mutatunk be, amelyek a rózsaszín megjelenésükkel tűnnek ki a tömegből.

rozsaszin2 rozsaszin3 rozsaszin4 rozsaszín

A bonszai mesterségesen, művészien alakított, formára metszett, esetleg hajlított fa. Általánosan elterjedt tévhit, hogy a bonszai egy növényfaj. Ezzel szemben elvileg bármilyen fás szárú kétszikű növényből lehet bonszait nevelni, természetesen ennek azért korlátot szabnak az illető faj morfológiai jellemzői, például a túl nagy levélméret, az ágelágazások hiánya, vagy a túl nagy távolság a rügyek között – olvasható a Wikipedia szócikkében.

Másik tévhit, hogy a bonszai szobanövény. Ez csak a trópusi-szubtrópusi fajokból kialakított fácskákra igaz és ezekre is csak a saját természetes élőhelyükön uralkodó klimatikus viszonyokat megközelítő körülmények között.

Mivel lényegesen kisebb gyökérzettel rendelkeznek, mint a szabadban élő társaik, fontos, hogy ne száradjon ki a földjük. Ezért nagy nyári melegben ha szükséges, akár naponta kell öntözni, némely fajt permetezni. A rügyekre különösen ügyelni kell, mert ha víz éri őket, a bonszai elsorvadhat, vagy visszafejlődhet.

Lényeges, hogy fürdessük is, de mértékkel. Figyelni kell arra is, hogy a szabadtéri és a szobai fák öntözési igényei különböznek. A melegebb időszakokban, főleg nyáron inkább este öntözzünk, mert éjjel nem párolog el annyi nedvesség a talajból, így a növény több folyadékhoz jut. Ügyelni kell a talaj jó vízelvezető képességére, mert a pangó víz tönkreteszi a növényt.