Így él most Széchenyi gróf leszármazottja

A Múzeumok éjszakáján a győri Magyar Ispitában mutatkozik be tárlatvezetőként Széchenyi Krisztián táncművész, akinek szépapja, Széchenyi István bátyja volt.

Széchenyi Krisztián a Borsnak adott interjút munkájáról, életkörülményeiről és a családi névről.

A leszármazott jelenleg albérletben él, a lap kérdésre elárulta, azért nem próbálkozik visszaszerezni a nagycenkeni családi kastélyt és birtokot, „mert mi, Széchenyiek közel százhúszan élünk szétszórva a világban, mindegyikünknek ugyanannyi köze, joga lenne ehhez az örökséghez. Számomra sokkal fontosabb a Széchenyi-emlékek, -épületek, -hagyatékok megőrzése, amiért, alapítványt hoztunk létre, és az állammal is együttműködünk.”

Széchenyi Krisztián táncművész, fotó: BorsOnline

Széchenyi Krisztián táncművész, fotó: BorsOnline

A családi nevet inkább feladatnak tekinti, mint átoknak vagy áldásak és a gróf előtagot is csak akkor szeretné­­­ majd használni, ha az ősökhöz méltó tetteket hajtott végre.

Legkedvesebb családi emlékei közé tartozik, mikor egy „sikeres licittel hozzám került távirat, melyet dédpapám, Széchenyi Emil koronaőr adott fel Pál fia születésekor, akiből aztán nagy gavallér lett.”

A tárlatvezetéssel kapcsolatban elmondta: „komolyan készülök a feladatra, pedig édesapámtól és a könyvekből is sokat tudok a családról, melynek az itthon maradt, vagyonától megfosztott ágát képviselem.”