Már tudjuk, mikor lesz vége a hőségnek

Csütörtök déltől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. Aztán kedden történik valami.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint, a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé, az előrejelzés szerint a legnagyobb hőség vasárnap várható.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztetett, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok, például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Forrás: antsz.hu

Forrás: antsz.hu

A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Javasolt az is, hogy 11 és 15 óra között a tűző napon ne tartózkodjon senki, és a napon mindenképpen indokolt a megfelelő ruházat, illetve naptej használata a leégés elleni védelem érdekében. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban, és aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán – írták honlapjukon.

A számokból jól kiolvasható, hogy kedden 8-10 fokkal esik majd vissza a hőmérséklet, ami enyhülést hozhat azoknak az életében, akik nem bírják az irdatlan meleget.