Ehhez a lámpához sem elemre, sem napfényre nincs szükség

Egy új Indiegogo kampány arra épül, hogy biztonságos, újrafelhasználható fényforrást tudjanak előállítani úgy, hogy az semmilyen energiaforrást ne igényeljen. Ezzel a fejlesztéssel akár egymilliárd emberen is tudnának segíteni a Földön.

Az úgynevezett GravityLight működési elve azokhoz tábori lámpákhoz hasonló, melyeket egy kar segítségével kell felhúzni és a gravitáció segíségével termeli a fényt – írja a fejlesztésről a Gizmodo.

A szerkezet egyik része úgy néz ki, mint egy csörlő, ami lelóg a mennyezetről. Segítségével felemelünk egy 25 kilogrammos súlyt (ez lehet kő, homok vagy bármi más) és az lehúzza a zsinórt. Miután a tömeg elérte a tetejét lassan ereszkedni kezd bekapcsolva a fogaskerekeket, ami beindítja a LED világítást. Miután a nehezék eléri a padlót meg kell ismételni a folyamatot. A fény minden ciklusban körülbelül 20-30 percig kitart.

Ezzel a fényforrásal olyan fejlődő országok lakosainak lehet majd segteni a jövőben, akiknek semmilyen áramforrásuk nincs és gyakran veszélyes eszközökkel és módszerekel világítanak otthonaikban.

Az alábbi angol nyelvű videóban bemutatják a lámpa működési elvét.