Megdöbbentő eredménye van az oltásellenességnek

A Council of Foreign Relations kutatóintézet globális egészségügyi programjának kutaásából kiderült, meglepően sok kanyarós, mumpszos és szamárköhögéses megbetegedést regisztráltak azokban a fejlett országokban, ahol egyébként könnyen elérhető lenne a védőoltás – írta az Index.

A független és befolyásos CFR 2008 óta követi nyomon az oltással megelőzhető betegségek járványairól szóló híreket, most egy interaktív térképen mutatták be, hogyan nőtt globális szonten az olyan betegségek száma, melyek ellen sok országban elérhető a sz ellenszer. Természetesen a gazdaságilag fejletlenebb országokban terjednek jobban a betegségek, így Afrika nyugati részén gyakoriak a kanyaró- és kolerajárványok, Zimbabwéban pedig több mint háromezer tífuszos esetet regisztráltak. Kanyaróval 2008-tól napjainkig több mint húszezer esetet regisztráltak India, Pakisztán, Indonézia és a Fülöp-szigetek területén.

A képre kattintva a CFR oldalán nagyban is megnézheted a térképet!

A képre kattintva a CFR oldalán nagyban is megnézheted a térképet!

Az igazán érdekes adatok azonban a fejlett országokban mutatkoznak. Az Egyesült Államokban például több ezer szamárköhögéses megbetegedés volt: egyedül Wisconsin államban hétezer esetről tudnak 2011 és 2013 között, míg Kaliforniában tízezernél is többen betegedtek meg a kórokozótól, amit egyébként majdnem sikerült teljesen eltüntetni a Föld színéről. A nyugati világban a betegségek terjedése nagy valószínűséggel az oltásellenes mozgalom számlájára írható.