Hihetetlen papírokat találtak a 20 éve üres magyar gyermekkórházban

Az eredetileg gyermekmenhelyként épült, majd később gyermekkórházként funkcionáló több mint 100 éves épület 1995 óta áll elhagyatottan Veszprémben – írja a Szellemvárosok blog.

1901-ben egy Széll Kálmán által hozott törvény értelmében – miszerint az államnak jelentősen ki kell vennie a részt az árva gyermekek gondoskodásban – egy év alatt épült meg a menhely és 1904-ben nyitotta meg kapuit – írta a Szellemvárosok blog. Akkoriban Veszprém, Fejér, Győr és Komárom megyékből bekerülő gyermekek létszáma 1100 volt, mely 1912-re 4155-re nőtt.

gyerekkórház1

Fotók: Szellemvárosok blog

Az I. világháború következményeként a hadiárvák száma megduplázódott, a menhely túlzsúfolt lett. A két világháború közt nagy megpróbáltatásokat kellett kiállnia az inzétménynek, óriási ütemben nőtt az ellátandó, árva gyermekek száma, a csecsemőhalálozás szinte mindennaposnak számított. A II. világháború alatt, a szovjet bombázások ellenére a menhely belső kórtermi felszerelése nagyrészt épségben maradt. A városi kórház viszont több ”telitalálatot” is kapott, a gyermekosztály pedig teljesen megsemmisült, így a későbbiek folyamán a menhely épületébe helyezték át a gyermekosztályt.

1951-ben átszervezték az intézményrendszert, a menhelyet elköltöztették és az épületben 1954. január 1-jétől nyitotta meg a kapuit a Heim Pál Megyei Gyermekkórház.

Az 1995-ben bezárt ingatlan-együttest és területét a szomszédos egyetem kapta meg tudományos kutatás céljából még 2007-ben, de a 400 millió forintot érő ingatlan a mai napig is kihasználatlanul áll.
gyerekkórház10 gyerekkórház2

A blogbejegyzés szerzője maga is feküdt a még működő kórházban és miután megtalálta az egykori szobát, ahol feküdt, tüzetesebben is átvizsgálta az egész épületet, és a padláson hihetetlen dokumentumokra bukkant. A második világháború idejéből fennmaradt, 1941-es és 1942-es, hatalmas méterű főkönyvekből kiderült, hogy pontosan mikor és kik voltak az intézmény lakói.  A padlás egy régi tablót is rejtett, amin a gyermekkórház fejlődését követhetjük nyomon 1945 és 1960 között.
gyerekkórház7 2014-11-28 11.00.23

Még több érdekesség és kép a Szellemvárosok blogon található.