Kenguru született a Szegedi Vadasparkban – fotó

Derby-kenguru (Macropus eugenii) született a Szegedi Vadasparkban, az anyja erszényéből ki-kikandikáló jövevényt már a szerencsésebb látogatók is megfigyelhetik – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató csütörtökön az MTI-t.

A törpekengurunak is nevezett erszényeseket nemzetközi törzskönyvi program keretében nevelik a Tisza-parti állatkertben.

A gondozók már hetekkel ezelőtt felfigyeltek az egyik nőstény erszényének teltségére, de a kengurucsapat bővülésében csak akkor lehettek biztosak, amikor a kölyök is előmerészkedett.

A Derby-kenguru a legkisebb kengurufélék egyike, a 12-15 évig élő faj nőstényei 6-10, a hímek 4-6 kilogrammosra nőnek meg.

Fotó: Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark Facebook-oldal

Fotó: Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark Facebook-oldal

A faj nőstényeinek vemhességi ideje 25-28 nap. Az anyaállat a nagyon fejletlenül világra hozott kicsinyét 8-9 hónapig hordja erszényében. A kölyök születése után rögtön fölmászik az erszénybe, ahol szorosan rátapad anyja emlőjére. Az emlő ezt követően gombszerűen megdagad, és mint egy patentkapocs tartja az újszülöttet.

A kizárólag növényevő faj hajdan elterjedt volt Dél- és Délnyugat-Ausztráliában, ma már kisebb területeken él, főleg a kontinens déli partjának szigetein és a nyugati rész nemzeti parkjaiban. Kifejezetten társas állat, akár ötvenfős csapatokba is összeállhatnak. Elsősorban az élőhelyek pusztulása, valamint a behurcolt ragadozók veszélyeztetik, egyes helyeken a farmerek kártevőnek tekintik, és vadásznak is rájuk. A tudomány is felfedezte a fajt, a legkedveltebb erszényes modell a genetikai és az élettani kutatásokban.