Kamu, hogy a sok banán halált okoz

Újabb átverés terjed a hazai közösségi miédiában, miszerint hat-hét banán egyidejű elfogyasztása is halált okozhat a káliumtúladagolás miatt. Ne dőlj be, az egész átverés.

Mint arra az Origo rámutatott, a kálium (K) az úgynevezett makroelemek közé tartozik, amelyekből több száz milligrammos vagy grammos mennyiségekre van szüksége naponta a szervezetnek. Az emberi szervezet átlagosan 150 gramm káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. A banán valóban kitűnő káliumforrás, ezenkívül jó hatással van az emésztőrendszerre is, de ettől még nem lesz halálos, ha sokat eszünk belőle.

A hamis állításokat tartalmazó hírlevél szerint, a sok banán káliummérgezést okoz, az pedig több szervre is káros hatással lehet (vese, szív). Egy bannán 422 milligramm káliumot tartalmaz, az Amerikai Táplálkozástani Intézet által ajánlott napi káliumbevitel felnőtteknek nagyjából 4700 milligramm. Ennek alapján egy felnőtt naponta 11 banánt fogyaszthat minden különösebb probléma nélkül, ha nincs más káliumforrása.