Neten is lekérdezhető lesz a használtautók tényleges óraállása

Használtautó-vásárlásnál eddig több mint egy hetet kellett várni, hogy a vevő megtudja, leendő autójának hivatalos óraállását. Az új rendszer bevezetésével mindez megszűnik és online is azonnal lekérdezhetők lesznek az adatok – írta a Totalcar.

Mint a portál írta, 2012. január elseje óta minden műszaki vizsgánál, illetve tulajdonosváltásnál rögzítik az autók kilométeróra-állását egy központi adatbázisban, amelyet a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) vezet. Ha valaki le akarta kérni az adatokat 1250 forint ellenében igényelhette azt az okmányirodában, és több mint egy hetet kellett várni a megérkezésre.

Nyártól azonban mindez megszűnhet, ugyanis ekkor válhat elérhetővé az adatbázis netes lekérdezhetősége a honlapjukon. A szolgáltatást ügyfélkapus regisztráció után lehet majd használni, díja autónként 275 forint lesz, de eljárásonként minimum 625 forint. A központi adatbázisban rögzített óraállások azonnal megjelennek.

Persze az óratekeréseket így sem lehet teljes mértékben megszűntetni, de sokkal átláthatóbbá válik majd a rendszer és nagy tisztulás következhet be a belföldi használtpiacon.