Meglepő oka van annak, miért lesz egyre több ember rövidlátó

Évszázadokkal ezelőtt egyáltalán nem volt ennyire elterjedt ez a probléma, a kiváltó ok pedig sokkal meglepőbb, mint gondolnád.

Azokat a klasszikus és új kutatási eredményeket gyűjtötte most össze a Popular Science, amelyek arra próbáltak meg magyarázatot adni, hogy vajon miért van manapság olyan sok közellátó ember. Ez a látásprobléma évszázadokkal ezelőtt nem volt általános jelenség, a magyarázat a jelenségre pedig igen furcsa: manapság nem vagyunk eleget a szabadban.

Komoly kutatáshoz nem is volt szükség, csak néhány statisztika összehasonlítása alapján született meg a válasz. Németországban például kiderült, hogy ha egy fiatal minél több évet tölt tanulással, annál nagyobb az esélye rá, hogy rövidlátó legyen. Ekkor ugyanis többet ül a négy fal között és közel lévő tárgyakra koncentrál.

Az ausztrál kutatás tudományos bizonyítékkal is alátámasztotta az eredményt, ugyanis éveken keresztül vizsgálták a gyermekek szokásait. Kiderült, hogy azok a gyerekek, akik naponta átlagban legalább három órát töltenek a szabadban, körülbelül 10 000 lux fényerő mellett, sokkal kevesebb az esélyük arra, hogy rövidlátók legyenek. Csak összehasonlításképpen, egy tanteremben ugyanez az érték körülbelül 500 lux – írja a hvg.hu.