Öt éven belül eltűnhetnek a fecskék Magyarországról

10 év alatt 65 százalékkal csökkent a molnárfecskék száma, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké pedig 30 százalékkal. A Magyar Madártani Egyesület (MME) serint, ha ez a tendencia nem áll meg, 2020-ra egy fecske sem lesz Magyarországon – írta az Index.

Hazánkban összesen három fecskeféle őshonos (füstifecske, molnárfecske, partifecske) és a klímaváltozás és az emberi tevékenység mindhárom fecskefaj túlélési esélyeit tönkreteszi. Az elmúlt évek adataiból sejteni lehetett, hogy baj van a fecskékkel, de a legfrisebb eredmény a szakértőket is meglepte. Magyarországon a legveszélyeztetettebbek a partifecskék,  állománycsökkenésük évente 20% is lehet, de a füsti és a molnárfecskéé is 5-7% között mozog.

Fotó: Czimbal Gyula / MTI

Fotó: Czimbal Gyula / MTI

Az állatok pusztulásához nagy mértékben hozzájárult a 2007 és 2008 szeptembere közötti rendkívüli hideg. Továbbá a városokban élő molnárfecskék visszaszorulását elsősorban a környezetszennyezés okozza, vidéken pedig az jelent problémát, hogy az emberek tönkreteszik a fészkeket, valamint az, hogy az elmúlt évtizedekben összeomlott az intézményes és a háztáji állattartás.

Megmentésük érdekében az MME azt javasolja, hogy a fészkelőhely-veszteség ellensúlyozására telepítsünk mesterséges molnárfecske-telepeket az épületek közelébe.