Elhagyatott bálterem árválkodik Budapest szívében

Az eladó házak között bukkant rá az Urbanista Blog erre a különleges, bálteremmel rendelkező palotára az V. kerületi Irányi utcában. A rejtélyes épület érdekes múltjáról és szomorú jelenéről a Kép-Tér blog számolt be.

A dualizmus korában létrejött Saskör nevű társaság kezdeményezte az épület megépítését, hogy azt székházként használhassák. A díszteremmel, vendéglővel, cukrászdával ellátott épület az évtizedek alatt rengeteg tulajdonos kezében megfordult. Ez idő alatt a ház folyamatosan átalakult, az aktuális igényeknek megfelelően.

Az 1930-as években a felső szinteken lakásokat alakítottak ki, ám ezek nem egészen otthonként funkcionáltak. Az elmesélések szerint a negyvenes években úgynevezett “csengetős mozi” működött itt, ez tulajdonképpen nem jelentett mást akkoriban, mint bordélyházat.

0105

A díszterem 2000 körül Fotó: N. Margó / Kép-Tér blog

0104

A díszterem 2000 körül Fotó: N. Margó / Kép-Tér blog

A több mint száz éves történelmet felölelő házat a rendszerváltás után privatizálták, Hotel Regina Palace néven szállóvá akarták alakítani, ám a tervekből azóta sem lett semmi. Évtizedek óta üresen áll, a jövője pedig bizonytalan, ugyanis a ház nem műemlék, csak utcaképi védelemre javasolt.