Furgonos szervkereskedőkkel rémisztgetnek Facebookon – reagált a rendőrség

Vannak, akik Budapest egyes kerületeiben, mások pedig vidéken, akár kisebb falvakban is véltek hasonlót látni, vagy hallani – írja a Hír24.

Gyerekeket magukhoz édesgető vagy kocsiba tuszkoló szerv- vagy emberkereskedők, pedofilok, iskolák és játszóterek környékén ólálkodó gyanús furgonok, elhallgatott bűncselekmények az ország több pontján – a lap szerint ilyen történetek terjednek.

A megosztók között a legtöbben ismerős elmondására hivatkoznak vagy “csak hallották és nem tudják, hogy igaz-e”, de biztos ami biztos, közzéteszik.

A rendőrség azt válaszolta, hogy noha megértik az emberek és főleg a szülők és családtagok aggodalmát:

“a tapasztalatok azt mutatják, a közösségi oldalakon gyakran terjednek olyan híresztelések, amelyek minden valóságalapot nélkülöznek, azonban természetüknél fogva alkalmasak arra, hogy a felhasználókban – különösen a leginkább érintett kör tagjaiban,  szülőkben, gyermekekben, pedagógusokban – aggodalmat és nyugtalanságot váltsanak ki.”

Kifejezetten kérik azonban, hogy aki olyan körülményt tapasztal, amely alapján úgy érzi, gyermeke veszélynek van, illetve lehet kitéve, erről mindenképpen tegyen bejelentést, illetve amennyiben módjukban áll, megosztás előtt próbáljanak tájékozódni a bejegyzések valóságtartalmáról – olvasható a lap cikkében.