Áltudománnyal hülyíti az internetezőket, remekül megél belőle

Az áltudományokat terjesztő oldalak hatalmas közönséggel rendelkeznek és annak ellenére, hogy amatőr módszerekkel dolgoznak, rengeteg pénzt termelnek kitalálóiknak. Az Index.hu egy amerikai nő történetét meséli el, aki egyre több embert szed rá hasonló módszerekkel.

Vani Hari egy 35 éves amerikai hölgy, aki beleesett abba a hibába, hogy nem figyelt oda egészségére. 15 kiló felszedése után, valamint egy vakbélgyulladást követően elhatározta, hogy hadjáratot indít az élelmiszeripar ellen, ugyanis szerinte minderről csak is az általa elfogyasztott ételek tehetnek. Food Babe néven blogot indított, az alapelveit pedig a következőkben határozta meg:

Feldolgozatlan = természetes = jó.
Feldolgozott = mesterséges = rossz.
Vegyület = méreg.
Idegen szó = méreg.

Az erre fogékony közönséget nem volt nehéz meggyőzni. Blogja és facebookos oldala pár év alatt többmilliós követőtábort gyűjtött maga köré, a Time magazin az internet 30 legbefolyásosabb személyisége közé választotta, könyve a megjelenés óta a bestsellerlisták élvonalában van, és a pletykák szerint hamarosan saját tévéműsora is lesz.  Weboldalán havi 18 dollárért “egészségtippekre” is elő lehet fizetni, valamint egész Amerikában tart előadásokat, amiért körülbelül 1,6 millió forintot kér el gázsiként.

096

Food Babe “független szakértőként” megmondja, hogy mi mindenben található egészségtelen alapanyag. Az egész nagyjából úgy zajlik, hogy a kimondhatatlan nevű összetevőknek felkutatja egy nem élelmiszer-ipari felhasználási módját, majd rávilágít, hogy “mit etetnek velünk”. Például a propilén-glikol tényleg ott van a fagyállóban, és tényleg ott van a sörben is, bár utóbbiban igazából propilén-glikol-alginát van, ami egy teljesen más anyag, de ez már senkit sem izgat. Ez persze nem jelenti azt, hogy sört fogyasztani olyan, mintha fagyállót kortyolgatnánk, de a nagyközönség idáig már nem jut el, a cégek pedig inkább lecserélnek összetevőket és kivonnak termékeket a forgalomból, mielőtt negatív fényt vetne rájuk Food Babe.A tudomány egyértelműen elutasította Food Babe érveit.

Bár az összetevők nem károsak, de egyetlen ember szava teljesen megtéveszt akár egy milliót is.