10 magyar szokás, ami teljesen megváltozik, ha az USA-ban élsz

A Huffington Post egyik szerzője, Kat Gal 17 éves korában költözött Amerikába, az azóta eltelt 15 év tapasztalatait osztotta most meg a világgal. A cikkre a hvg.hu figyelt fel.

Nekünk teljesen normális szokások, a tengerentúlon azonban furcsának tűnnek, ezért a legtöbb magyar búcsút int nekik a költözéskor. Kat Gal 10 pontban, egy szórakoztató cikk keretein belül szedte össze a legnagyobb furcsaságokat, amivel a kint élő magyaroknak szembe kell nézniük.

1. Két-, háromfogásos ebédek.
Magyarországon ez teljesen normális, az USA-ban vacsoránál fogyasztanak ennyit.

2. Papucs a lakásban.
Még a sorozatokban is vagy mezítláb, vagy utcai cipőben láthatjuk a lakásban az embereket. A való életben sincs ez másképp.

3. Helyjegyvásárlás a moziban.
Itthon aki előbb foglal, az kapja a legjobb helyeket, kint viszont aki kapja, marja alapon zajlik a jegyvásárlás.

4. Hellóval elköszönni.
Csak Magyarországon szokás a hellót köszöntéskor és búcsúzáskor is használni, kint furcsán néznek, ha ezzel zárjuk a beszélgetést.

5. Smink és kiöltözés a sarki kisboltba is.
Az USA-ban akár pizsamában is megjelenhetünk a helyi ABC-ben, senkinek nem lesz megrázó élmény az sem, ha smink nélkül intézzük el a nagy bevásárlást.

6. Jézuskától várni a karácsonyi ajándékot.
Mint a filmekből megtudtuk, Amerikában a gyerekeknek a Télapó hozza az ajándékot rénszarvasok által húzott szánon, a kéményen ereszkedik le és tejjel, valamint süteménnyel illik várni. A kinti gyerekeknek nem kell azon gondolkozniuk, hogyan bírja a csecsemő kis Jézus egymaga elcipelni az ajándékokat és felállítani a fát.

7. Megünnepelni a névnapot.
Ezt az ünnepet senki sem tartja az USA-ban.

8. Személyi igazolvány nélkül bulizni.
Kint sokkal komolyabban veszik a 18-as, illetve 21-es korhatárt az alkohol- és dohánytermékek eladásánál.

9. Tojást festeni és a locsolók elől bujkálni húsvétkor.
A legtöbb magyar lány rémálma az olcsó kölni utáni illatfelhő, Amerikában ettől nem kell tartani.

10. “Közömbösség” mások hogylétét illetően.
Itthon egyáltalán nem divat az üres csevegés, általában nem udvariaskodunk ilyen formában az idegenekkel, csak akkor érdeklődünk, ha tényleg szeretnénk tudni, hogy mi a helyzet. Az Egyesült Államokban viszont ez annyira formaság, hogy erre a kérdésre kizárólag a “köszi, jól vagyok. És te?” válasz az elfogadható.