Úttörő lehet a magyar fotósok találmánya

“Az állványfejek svájci bicskája”, így nevezték külföldön két magyar természetfotós találmányát. A gömbfejet a legjobb fotográfiai kiegészítőnek választották a Fotótechnikai Lapok Világszövetségének (TIPA) 2015-ös dubai kongresszusán – írja a hvg.hu.

Magyar sikerre a TIPA 25 éves történetében még nem volt példa, tarolt a UniqBall gömbfej a dubai találkozón. Kármán Balázs és Novák László természetfotós elképzelése az volt, hogy olyan állványfejet fejlesszenek ki, ami beépített vízszintezővel rendelkezik. “A találmányunk elvét saját célra 1998 óta használtuk. A fényképezés egyik fontos kritériuma, hogy a képmező ne dőljön semmilyen irányba. A fényképezés alapja a vízszint. Ha mozog a téma, akkor mozgás közben is megköveteljük, hogy a képek egymás után vízszintesek legyenek. A különböző fotósorozatokhoz többféle állvány kellett,” mesélik az ötletgazdák.

Ez az állvány használható hagyományos, minden irányba mozdítható gömbcsuklóként; valamint döntő- és videófejként. Főleg utazáskor lehet hasznos a szerkezet, így ugyanis nem kell különböző felszerelések cipelésével bajlódni. “Mi az a nemzedék vagyunk, amelyik nem tudott bemenni a boltba és megvenni, amire szüksége volt. Sok mindent nekünk kellett kitalálni. Lehet, hogy nem a legjobb állványfejet gyártjuk a világon, de az a célunk, hogy a legelégedettebb ügyfeleink legyenek,” tette hozzá Kármán Balázs feltaláló a Délmagyarnak adott interjújában.