Majdnem fél évszázada tantárgyak nélkül tanítanak egy norvég iskolában, hatalmas sikerrel

Világszerte hatalmas visszhangja volt annak a finn ötletnek, mely szerint az oktatási rendszerben eltörölnék a tantárgyakat, ez az oktatási forma azonban már negyven éve zajlik egy norvég iskolában. A 444.hu számolt be a különleges iskoláról.

Az oslói Ringstabekk iskolába 425 diák jár, mindannyian 13 és 16 év közöttiek. Még a hetvenes években megfogalmazódott a tanárokban, hogy a hagyományos oktatási rendszer nem feltétlen hagy maga után kellő eredményeket, a gyerekek ugyanis nem figyelnek arra, amit az iskolában tanítanak. Egy dán oktatási szakember, Knud Illeris adta az ötletet, hogy más módszerekkel kellene próbálkozniuk. Az itt tanító tanároknak nem csak a saját szakterületükkel kell foglalkozniuk, hanem más kollégáikkal is együtt kell működniük.

negyveneve-iskola

Egy ilyen csapatban 4-6 tanár foglalkozik 60-75 gyerekkel. Az oktatók közösen állítják össze a heti menetrendet, természetesen a nemzeti tantervhez és az iskola vezetőinek elvárásaihoz igazítva. A kommunikáció a legfontosabb eszköz az iskolában és bár nincs egységes tanterv, a tanulók más-más módszerekkel sajátítják el a tudnivalókat, mégis hasonló megszerzett tudással távoznak.

„Mi nem számológépeket fejlesztünk, hanem emberi lényeket.”

Az iskolában minden feladatot kis csoportokban oldanak meg a diákok, a tanárok szerint ugyanis sokkal könnyebben tanulnak, ha közösen gondolkodnak és együtt jönnek rá a megoldásra. Például a nyolcadikos tanulók azt a feladatot kapják, hogy indítsanak egy expedíciót a Himalájára. A kivitelezéshez térképeket kell tanulmányozniuk, meg kell ismerkedniük a földrajzi- és időjárási viszonyokkal, sőt, angol nyelvű támogató levelet is írniuk kell. Tizedikben a környezetvédelem és a fenntarthatóság kerül középpontba. Hogy megtanulják a fogalmak mögötti jelentést, a helyi önkormányzat közigazgatási feladatait kell megoldaniuk, eközben pénzügyi, matematikai és tervezési tudásra is szert tesznek.

063

A diákoknak nincs fix órarendjük, csak az van megszabva, hogy mennyi időt kell az iskolában tölteniük. Ugyanúgy kapnak osztályzatokat, részt vesznek vizsgákon, érettségiznek, akár csak más iskolákban. A statisztikák szerint a tanulók az ország legjobbjai között szerepelnek, ugyanis sokkal elkötelezettebbek kortársaiknál.