Egymilliárd forintot fizettek ezért a szofáért

Új rekord született: élő formatervező alkotását még nem adták el ennél drágábban.

A híres ausztrál dizájner, Marc Newson munkájáért 2 434 500 fontot (1 milliárd 27,5 millió forintot) fizetett a kedd esti licit egy névtelenségbe burkolózó részvevője.

Drága bútordarab

Drága bútordarab

Az Apple néhány hónapja jelentette be, hogy Marc Newson csatlakozik a társaság Jony Ive vezette formatervező csapatához, ami a Phillips aukciósház szerint növelte árverés iránti érdeklődést. Pályafutása eddigi három évtizede alatt Newson bútorokat, háztartási tárgyakat, kerékpárokat, autókat, magán- és kereskedelmi repülőgépeket, jachtokat tervezett, de műalkotásai is ismertek.

A Lockheed Lounge szófát a Phillips az árverést megelőzően nemes egyszerűséggel a 20. század egyik legjelentősebb munkájaként méltatta, az alumíniumból megformált alkalmatosság szerinte szinonimája a kiválóságnak a dizájnban. A szófa 1988-ban készült prototípusa kétmillió font feletti összegért kelt el egy 2010-es aukción.

A Lockheed Lounge-ból mindössze 15 van a világon. Newson állítása szerint Jacques-Louis David francia festő Madame Récamier-t megörökítő festményéből nyert ihletet a bútordarabhoz, amelyet aztán az amerikai repülőgépgyártó által előállított fémlapok miatt nevezett el Lockheed Lounge-nak – írta az MTI a The Daily Telegraph-ra hivatkozva.