Római kori bagoly brossra bukkantak Dániában

Valószínűleg egy tehetős ember köpenyét díszíthette a különösen ritka lelet. Dánia egyik kisebb szigetén találtak rá a Bornholm Múzeum kutatói, amikor is egy vaskori település romjait vizsgálták Nexø városa közelében – írja az Origo.hu.

Valószínűleg Kr. u. 100 és 250 között készülhetett az ékszer, a bagoly teste zöld zománcból készült, testét sárga üveggel díszítették. Ez az állat viszonylag ritkán szerepelt ékszereken és kiegészítőkön, bár a római és a görög mitológia is fontos jelképként tartotta számon. A görög Pallasz Athénének és a római Minervának is egyaránt jelképe volt.

040

„Olyan, mintha a bagoly nagy fekete pupillái egyenesen rád merednének” – írta Ulla Lund Hansen, az ásatás vezetője a dán Skalk régészeti magazinban. – „Hatalmas szemei vannak, amelyek a narancsszínű üveg miatt még élőbbnek tűnnek.” Christina Seehusen, a Bornholm Múzeum régésze is megerősítette: „Nagyon ritka, hogy ilyen leleteket találunk egy dán településen, ehhez hasonlókat leginkább csak sírokban láthatunk. Maga a település is különleges egyébként, sokkal jobb állapotban maradt fenn, mint a többi hasonló korú város.”

A még 2014-ben felfedezett, de még csak most nyilvánosságra hozott alig 3×3 centiméteres kincsen kívül a kutatók pénzérméket, bronz sarkantyúkat, kitűzőket, üveggyöngyöket és állati csontvázakat is találtak.