Magyar mentőcsapat segít a nepáli katasztrófában

Hamarosan megérkezik Nepálba a Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 nevű speciális mentőcsapata, ahol egy hétig segédkeznek a mentésben.

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke hétfő reggel nyilatkozott az M1 műsorában. A szolgálat elnöke elmondta: a Rescue 24 két vezetője – mindketten több nemzetközi mentésben vettek már részt – indult el a Nepálba. Hozzájuk Katmanduban csatlakoznak még más országokból – Amerikából, Ausztráliából, Japánból, Indiából – érkező baptista segítők is. A nemzetközi egység a magyarok vezetésével segíti majd a mentést. Csoportjuk már be is jelentkezett az ENSZ illetékes szervezeténél, és már megkapták, pontosan hol kell majd együtt dolgozniuk a helyiekkel.

A legfrissebb hivatalos közlések szerint meghaladta a 3300-at a himalájai földrengés halálos áldozatainak száma.

Szenczy Sándor azt mondta: segítőik a tervek szerint egy hétig lesznek kint Nepálban. Kitért arra is, hogy az első három nap, a kritikus időszak – amíg nagyobb eséllyel találhatnak túlélőket – hamarosan letelik, de példaként említette: előfordult már, hogy egy földrengés után az ötödik napon találtak a romok alatt életben egy 70 év körüli asszonyt, így a reményt nem szabad feladni.

A hétvégi földrengés idején 48 magyar állampolgár tartózkodott Nepálban, közülük 24 emberrel még keresik a kapcsolatot – mondta el M1 hétfő reggeli műsorában Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul.