2050-re drasztikusan megfogyatkozhat Magyarország lakossága

Az előrejelzések szerint, ha nem változnak a demográfiai mutatók, jelentősen csökken a hazai lakosság létszáma 2050-re, melynek súlyos gazdasági következményei lesznek.

2050-re a teljes hazai lakosság várhatóan 5,5%-kal, a munkaképes korú lakosság pedig 19%-kal fog csökkenni – írta az Index az Eurostat adataira hivatkozva.

Egy ország lélekszámát a születések és halálozások számából, valamint a bevándorlás és a kivándorlás különbségéből számítják ki.  Ezeknek a demográfiai mutatóknak a változása lassan történik, így viszonylag pontos képet fest egy-egy előrejelzés az országok népességének megállapításában. Az Index az Eurostat adataiból számolta ki, hogy milyen mértékű csökkenés várható a következő évtizedekeben.

Forrás: Index

Forrás: Index

Hazánkban az elmúlt harminc évben fokozatosan csökkent a lakosság száma, közben az aktív korúak (15-64 évesek) száma viszonylag stabil maradt. Azonban az utóbbi csoportban is elindulhat a csökkenés, mely kifejezetten az államadósságnak és a nyugdíjrendszernek tesz majd rosszat. A kevesebb dolgozónak többet kell fejenkét az államadósság finanszírozására fizetni és a megnövekedett számú nyugdíjasra is kevesebb kereső marad. A csökkenés emellett veszélyeztetheti a magyar identitást, kultúrát és nyelvet is.

Forrás: Index

Forrás: Index

A szakemberek szerint ezt a tendenciát és a súlyos gazdasági következményeket a bevándorlás élénkítésével lehet a leghatékonyabban orvosolni, ennek ugyanis rövidebb távon van pozitív következménye, mint például a születések számának növekedésével.