Ezért tilos ülni, állni, vagy fagyizni a Fény utcai piacnál

Megdöbbentő olvasói levelet közölt csütörtökön az Index.hu, egy anyukának és a kisfiának tiltották meg, hogy fagyizzanak a piac mellett – most kiderült, hogy mi volt az indok.

A Fény utcai piac mellett vásárolták a fagylaltot, a járda melletti kis betonfalon ülve akarták elfogyasztani az édességet. Egy biztonsági őr azonnal elzavarta őket, mondván, hogy ez magánterület.

8239861_3143063db12254d01dd04ac0c163508d_wm

Erről a betonfalról van szó

Ez állt pontosan a levélben:

A Fény utcai piacnál van a Levendula fagyizó, ahová betértem az 5 éves gyerekkel. Megvettük a fagyikat és mivel az üzlet előtt nem volt hely, felültünk a kb 50 cm magas betonfal-ra, ami végig fut az egész járdán.

Nem telik bele sok idő megjelenik egy biztonsági őr (neve, cégneve természetesen nem szerepelt a teljesen üres, fehér kitűzőn) és felszólított, hogy ne üljünk a támfalra. Kérdeztem, hogy miért ne, erre annyi volt a válasz, hogy ez a piac területe. Arra már nem tudott válaszolni, hogy attól, hogy a piac területe is a járda, akkor miért ne ülhetnék itt a gyerekkel. Biztosítottam, hogy én természetesen nem megyek el. Pár perc múlva visszajött és tájékoztatott, idézem ” a támfal vegyszerrel kezelt”. Erre én meg tájékoztattam, hogy akkor a tulajdonosa nagyon kemény szabálysértést vétett , mert ezt nem jelezte közterületen. Erre megint elment. Mondván, hogy ezt nem Ő találta ki.

Ezek után úgy éreztem nem hagyhatom szó nélkül, felmentem az irodájukba panaszt tenni (MTB Invest Kft).  Ott kiderült van egy ember , akinek az a feladata, hogy nagy képernyőkön nézi, hogy ki ül a támfalra, ki visz ott a járdán kutyát, ki tol biciklit és odarendel egy embert. Többféle, egymással logikai összefüggésben eltérő magyarázatot kaptam arra, hogy miért nem ülhetek le a betonszegélyre (amit következetesen támfalnak hívnak, bár nem az):

 • A szabály, az szabály. (mondani sem kell, hogy ez a kedvencem)
 • Ez magántulajdon (ha az lenne sem értem, h miért ne lehetne leülni)
 • Az üzlettulajdonosokat zavarja, hogy a kirakatokat eltakarjuk (ez ügyben írtam a Levendula Fagyizónak)
 • Elfogadtam a piac házirendjét (nem, mert nem ismertették és nem is mentem be a piacra) – ezek szerint a piacon nem lehet várakozni vagy leülni vagy fagyizni

A felmerült kérdéseim:

 • kié a piac?
 • kié a Levendula üzlethelyisége?
 • kié a járda?
 • akié a járda miért nem tájékoztat előre a szabályokról, hogy eldönthessem,hogy akarom e a járdáját használni?
 • miért nem lehet egy betonszegélyre leülni?
 • egyáltalán minek van ott az a betonszegély?
 • hol jelzik a Fény utcában, hogy kamerával megfigyelnek?
 • hova van kifüggesztve a piac házirendje?
 • mi jelöli a piac és a közterület határát?

A cikk megjelenése után a Fény utcai piac üzemeltetője így indokolta a történteket:

A „támfalat” azért tilos bármely módon használni, mert a piac nyitásának első évében rendkívül sok balesethelyzet keletkezett annak használatából. Több olyan eset fordult elő, hogy az anyukák feltették a 2-3 éves kisgyereket a támfalra és míg ők a járdán haladtak, végigsétáltatták a picit a 35-40 cm széles támfalon. Több esetben is történt kisebb baleset ilyen vagy ehhez hasonló használatkor. Sőt olyan esemény is történt, hogy a család kártérítési igénnyel próbált fellépni, mert a gyerek ruhája elszakadt, amikor a támfalról leesett.

Mivel a támfal a magántulajdonban lévő kereskedelmi központhoz tartozik, ha itt keletkezik bármilyen baleset, azért a társasházi tulajdonosi közösség köteles helytállni. A tulajdonosi közösség nem vállalhat felelősséget a vásárlóközönség balesetveszélyes tevékenysége okán, így került a házirendbe beemelésre a támfal használatának megtiltása.