Nézz szét a börtönben, ahol Nelson Mandela raboskodott!

Végre bárki megtekintheti a szigetet, melyen Nelson Mandela raboskodott majdnem két évtizeden keresztül.

A Google lehetővé teszi, hogy virtuálisan bebarangold a hírhedt Robben-szigeten található börtönt. Dél-Afrika leglátogatottabb látványossága már a világörökségi helyszínek listáján is szerepel, most pedig otthonról is bekukkanthatsz a börtöncellákba, körülnézhetsz az őrtornyokban és elmerülhetsz a történelemben.

A szigorúan őrzött börtönt a 90-es években zárták be és alakították látogatóközponttá. Az épület az évtizedek során elmegyógyintézetként, sőt, leprás betegek elkülönítésére is szolgált. A börtön leghíresebb foglya Nelson Mandela volt, aki 18 évet töltött rács mögött Apartheidellenes tevékenysége miatt, mielőtt a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke lett. 1962-ben beutazta Afrikát, adományokat gyűjtött a küzdelemhez, de amikor hazatért, letartóztatták, mert útlevél nélkül hagyta el az országot. Kényszermunkára ítélték, majd más aktivistákkal együtt szabotázs- és terrorcselekményben való részvétel vádjával bíróság elé állították. 1964-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, a Fokváros melletti Robben-szigeten tartották fogva. Mandela volt a 466. fogoly, aki ide érkezett, zisztelői ma is „46664-es fogoly”-ként utalnak rá.

mandela

Vusumsi Mcongo, az intézmény kurátora, aki korábban politikai fogolyként szintén rabságban volt itt, virtuálisan mutatja be a börtön történetét, korabeli dokumentumokkal és fényképekkel fűszerezve. A látnivalók közé tartozik a sziklás mészkőbánya, ahol a raboknak hosszú és fáradtságos órákat kellett eltölteniük minden nap, de megnézhetik Mandela szerény magánzárkáját is, ahol majdnem 20 évet raboskodott.