170 éves pezsgőt találtak a Balti-tengerben

A 19. századból származó 163 palackot még 2010-ben emelték ki a Balti-tenger fenekéről, hosszas tanulmányozás után megérkezett az ízelemzés is.

Ötven méteres mélységben feküdt, összesen 163 palack a dugó pecsétjének tanúsága szerint a Clicquot pezsgőgyárból származik (a cég nevét 1829-ben Jacquesson & Filsre változtatták). Az italok korát 170-180 évesre becsülik – olvasható az Indexen. A vegyi vizsgálatok mostanra kiderítették, hogy az ital kiválóan öregedett, annak ellenére, hogy ennél régebbi pezsgőt valószínűleg még senki nem kóstolt a Földön. A palckok teljes sötétségeben, 2-4 Celsius fok között feküdtet évekig, ami a legkedvezőbb feltételeket teremtette meg a pezsgő „tárolásához”.

Forrás: Jeandet et al./PNAS/ Visit Åland/ Smithsonian

Forrás: Jeandet et al./PNAS/ Visit Åland/ Smithsonian

A felszínre hozott palackokból hármat kóstoltak meg a feladatra felkért borszakértők. A palack nyitása után azt mondták, enyhén kellemetlen illata van, az ízében pedig bizonyos állati jegyek, illetve a nedves haj aromája is fölfedezhető. Miután a pezsgőt poharakba töltötték, és hagyták egy kicsit levegőzni, jobban kijöttek az ízek: a szakértők fűszeres, füstös, ugyanakkor gyümölcsös-virágos karakterű italnak minősítették.

A vegyi vizsgálat nyomokban vas és réz jelenlétét is kimutatta az italban; ez a hordó vasszögeiről, illetve a pezsgőgyártáshoz használt korabeli szerszámokról is származhat. Szerencsére ez sem rontotta el a pezsgőt.