11 dolog, amit soha ne tegyél mikróba

A mikrohullámú sütő a modern kor egyik legnagyszerűbb találmánya, de azért akad pár dolog, amit soha nem szabad beletenni, mert csúnya vége lesz.

Ezeket szedte össze a Huffington Post.

1. Papírdobozos ételt
Ha nem szeretnéd, hogy lángra kapjon a konyha, soha ne rakj a mikróba semmit, ami papírból van.
slide_353621_3847188_free

2. Joghurtos doboz
Bizony a műanyag sincs jó barátságban a mikrohullámú sütővel. A hő hatására ugyanis a műanyag megolvad, mérgező anyagokkal árasztja el az ételt, és ha nagyon megég, lekaparni sem könnyű.
slide_353621_3847179_free

3. Tojás
Ha mikróban szeretnél főtt tojást készíteni, akkor nagy rendetlenségre számíthatsz a végén. A hirtelen hőhatástól ugyanis a tojás belsejében gőz keletkezik, ami elég gyorsan szétrobban.

Forrás: Flickr/Lynnette Henderson

Forrás: Flickr/Lynnette Henderson

4. Hungarocell ételhordó
Későn ért ki a berendelt ebéd és megmelegítenéd? Egy dolgra vigyázz, ne dobozzal együtt tedd a kaját a mikróba. A hungarocell is egyfajta műanyag, tehát mint azt feljebb is írtuk, semmi jóra nem számíthatsz.

Forrás: Flickr/dccradio

Forrás: Flickr/dccradio

5. Gyümölcs
Vannak persze gyümölcsök, melyek ellenállnak a hőnek, de szőlővel soha nem érdemes próbálkozni, mert furcsa jelenséget szül kettejük találkozása. Az aszalt formája (mazsola) pedig füstölni kezd.

Forrás: Flickr/ ~Roxanne~

Forrás: Flickr/ ~Roxanne~

6. Fém vagy fémszállal díszített tányér
A fém nem reagál túl jól a mikróra és kárt is tehet benne.

Forrás: Flickr/robin denton

Forrás: Flickr/robin denton

7. Bármilyen piros szószos étel fedő nélkül
Az eredmény egy sokáig tartó takarítás.
slide_353621_3848433_free

8. Műanyag tárolódoboz
Itt nagyon figyelmesnek kell lenni. Vannak edények, melyek mikrózhatók, de ezeket külön jelzik. Ha nincs jelzés, tilos a melegítés.

Forrás: Flickr

Forrás: Flickr

9. Chili paprika
Semmi eget rengető nem történik, amíg bent van – azon kívül, hogy lángra kap – viszont mikor kinyitod az ajtót, mintha egyenesen az arcodba fújtak volna egy flakon paprikaspray-t. Nem jó móka.

Forrás: Flickr

Forrás: Flickr

10.  Alufólia
A fémről már volt szó a tányéroknál, de nem árt ismételni. Amellett, hogy tönkrevágja a mikrót, még a lakást is felgyújthatja.

Forrás: Flickr

Forrás: Flickr

11. Semmi
Ha üresjáraton megy a gép akár fel is robbanhat. Mivel nem nyeli el a mikrohullámokat – a betett étellel szemben – egy idő után nem bírja a feszültséget és magát pusztítja el.

Forrás: Flickr

Forrás: Flickr