A rejtélyes líbiai üvegsivatag

Egyiptom és Líbia határa között hatalmas sivatag húzódik, amely akkora, mint Írország területe. Az erőteljes széljárás miatt a homokdűnék elérhetik akár a 100 méteres magasságot is, ezek völgyében pedig rendkívüli kincsre bukkanhatunk.

Az úgynevezett líbiai sivatagi üveg egy természetes üveg, mely általában sárga színben pompázik. Több mint ezer tonnányi üveg található elszórva a több száz kilométernyi sivár sivatagban, többségüket a homok és a szél simára és fényesre csiszolta az évszázadok során. A valaha talált legnagyobb üveg összesen 26 kilogrammot nyomott.

libyan-desert-glass-1[9]

Az ehhez hasonló természetes üvegek kialakulásáért villámok, vulkáni működés, vagy meteoritbecsapódás tehető felelőssé, a szakértők szerint a líbiai sivatag üvegei 26 millió évvel ezelőtt keletkezhettek. Valószínűleg egy meteorit becsapódása okozta a képződésüket, ám a bizonyítékként szolgáló krátert sosem találták meg. Egy másik elmélet szerint a Föld felszínének közelében felrobbanó üstökös mellékhatásaként, a szélsőséges hőmérséklet miatt alakulhattak ki a sivatagban.

libyan-desert-glass-8[10]

Először 1932-ben, egy angol férfi, Patrick A. Clayton kezdte el megvizsgálni a sivatagban található üveget. A mintákat elvitte Európába, hátha többet megtud keletkezésükről. A helyiek már sokkal régebben felfedezték a természet adta kincset, a híres egyiptomi fáraó, Tutanhamon díszes mellvértjét is egy líbiai üveg díszítette.

libyan-desert-glass-7[9]

Tutanhamon díszes nyakéke