Középkori kéziratban bukkantak rá Yoda mester alakjára

Egy középkorban íródott, vallásos dokumentum egyik oldalán fedezték fel a híres jedi mester illusztrációját. Hogy valójában kicsoda a keresztény kéziratban szereplő figura, még nem sikerült megválaszolni – írja az origo.hu.

A Star Wars egyik eltökélt rajongója fedezte fel a rajzot egy régi iratban. A tussal rajzolt illusztráció zöld színével, hegyes füleivel tényleg kísértetiesen hasonlít az űreposz egyik legismertebb karakterére.

201504205

A Franciaországból származó, Smithfield dekretáliák gyűjteményének nevezett alkotás a kutatók szerint 1300-1340 között íródhatott, és a Bibliából ismert Sámson történetét meséli el. Sámson erejéről vált híressé, hiszen puszta kézzel tépett szét egy oroszlánt, egyetlen szamárállkapoccsal végzett ezer filiszteussal, valamint egy pogány templomot is ledöntött, egyenesen az ellenségre. Kétségtelen, hogy Sámsonban megvolt az “erő”.

A szakértők nem tudják, hogy az illusztráción a történet melyik szereplője látható. „Szeretném azt hinni, hogy az említett alak valóban Yoda mester, akit egy középkori időutazó vázolt fel a kézirat lapjára, de csupán egy egyszerű bibliai illusztrációról van szó” – írta dr. Julian Harrison, a British Library kurátora.