Közel 200 éves magyar mumifikálódott testeken vizsgálják a tbc-t

A 18. században egy váci kriptában fedeztek fel 265 testet, melyből 26 mumifikálódott. 150 évig a feledés homályába veszett a felfedezés, amíg 1994-ben újra rájuk nem találtak. Jelenleg a Magyar Természettudományi Múzemban vannak a testek, ahol a tuberkulózis nyomait kutatta egy nemzetközi tudósokból álló társaság.

Nature Communications című tudományos lapban közzétett adatok szerint a tuberkulózis (tbc) kölönböző törzsei egyetlen római kori nyomra vezethetők vissza, 6000 évvel ezelőttig. Korábban sokkal régebbre, 70.000 évere tették a betegség első megjelenését. 

A váci domonkos teplmomban eltemetett mumifikálódott testeket a 18. században fedezték fel, majd 150 évre befalazták őket és 1994-ben találtak rájuk újra. A kutatás során kimenekítettek 100 kézzel festett koporsóban fekvő testet is. A száraz levegő és a koporsók nedvszívó képességének köszönhetően indult el a mumifikációs folyamat és szintén ez akadályozta meg, hogy a ruhák bomlásnak induljanak. A múmiák most a Magyar Természettudományi Múzeum vannak.

Fotó: Gemma L. Kay / Nature Communications

Fotó: Gemma L. Kay / Nature Communications

A fertőző betegség kutatásánál a csoport a 26 mumifikálódott testből nyolcnál talált 14 különböző tbc genomot. Meglepetésükre kiderült, hogy a betegség több szervben is jelen volt különböző formában, ebből arra is tudtak következtetni, hogy akkoriban volt csúcson a TBC Európában.

„A mikrobiológiai minták azt mutatják, hogy a kortárs tbc-nél általában egyetlen törzs található a szervezetben. Ezzel szemben az általunk vizsgált nyolc testből ötben egynél több típusú tuberkulózis is találtunk” – mondta Mark Pallen a Warwick Egyetem genetikusa.

Itt találták meg a testeket

Itt találták meg a testeket

A betegség a 19. század elején érte el a csúcspontját, akkoriban minden hetedik megbetegedésnek halál lett a vége, de még napjainkban is évente egy millió ember életét követeli – írta az IFL Science.