Kedvenc utcák Európa nagyvárosaiból

A New York Times utazási rovatában írtak személyes hangvételű bejegyzéseket európai nagyvárosokban található utcákról. A válogatásban csendes zugok, nagy bevásárlóutcák és folyómenti zsüzsgő terek is helyet kaptak. Ezekből szemezgettünk mi is.

1. Párizs – Rue de Charonne
Ha olyan helyet keresel a francia fővárosban, ahol egész nap válogathatsz a különböző stílusú ruhák közt, akkor a Rue de Charonne a te utcád. A kanyargós, enyirányú utcában többnyire jelentéktelen 20. századi épületek közt vezet az út, de tele van hangulatos bárokkal, kávézókkal és vintage üzletekkel, ahol folyamatosan változó francia indie divatmárkák sorakoznak.

Fotó: Flickr / Calinore

Fotó: Flickr / Calinore

2. Bern – Grosser Muristalden
Bizonyos távolságból nézve a Grosser Muristalden nem tűnik nagy számnak szemben az arkádokkal és sikátorokkal tarkított belvárosi utcákkal, hiszen ez csak egy út, ráadásul nem is macskaköves. Viszont van egy másik szépsége, mégpedig a zöldterület és kilátás az Aare folyóra.

Fotó: Reto Albertalli / The New York Times

Fotó: Reto Albertalli / The New York Times

3. Berlin – Rüdesheimer Strasse
A német főváros Wilmersdorf negyedében található Rüdesheimer Strasse sem tartozik a turisták fő célpontjai közé. Inkább egy csendes sarok a nyüzsgő nyugat-berlini városrészben, szomszédságában a Rüdesheimer Platz-cal. A nyugodt városi oázis május és szeptember közt azonban teljesen átalakul, ilyenkor ugyanis egy nagyszabású borfeszivál költözik be, ahol dél-németországi és osztrák termelők árulják boraikat délutántól késő estig.

Fotó: Gordon Welters / The New York Times

Fotó: Gordon Welters / The New York Times

4. Milánó – Ripa di Porta Ticinese
A Naviglio Grande-csatorna partjánál húzúdó utca a környező negyeddel együtt a 12. században épült, és akkor központi szerephez jutott főleg a szállítás miatt. A hely folyamatosan pezseg, tele van étteremmel, hangulatos helyekkel. A kora esti órákban kezd igazán megtelni a csatorna partja, baráti üdvözletek szállnak mindenfelé, jókedvű társaságok beszélgetnek és falatoznak.

Fotó: Flickr / plancas67

Fotó: Flickr / plancas67

5. Bécs – Kärntner Strasse, Graben és Kohlmarkt
A bejegyzés szerzője szereti Bécset, különösen az általa giccsesnek nevezett hatodik és hetedik kerültet, ahol galériák és divatüzletek osztozak a járdán kávézókkal és éttermekkel. Kedvencei közé azok az épületek tartoznak, amiknek semmi közük monarchia alatt épült pompához, hanem inkább egyfajta a bohokás kis üzletek, amik megbújnak a fejedelmi homlokzatok alatt.

Fotó: Josef Polleross / The New York Times

Fotó: Josef Polleross / The New York Times