Gördeszkázás közben érezhetik magukat szabadnak az afgán kislányok

Mikor az ausztrál Oliver Percovich Afganisztánban, Kabul utcáin a gördeszkájával sétálgatott, azonnal gyerekekből álló kíváncsi tömeg vette körbe.

Ezek a kisgyerekek gyakran az egész napjukat az utcán töltik munkával, vagy koldulással, hogy ezzel támogassák szegénységben élő családjaikat. A legtöbben nem engedhetik meg maguknak, hogy iskolába járjanak.

Miután Percovich megmutatott néhány trükköt a gördeszkán a gyerekeknek, remek ötletet jutott eszébe. Ezzel teljesen megváltoztatta a háborús övezetben élő gyerekek életét. A Skateistan nevű projekt hamar nagy népszerűséget szerzett, a célja az, hogy a gördeszkázást felhasználva a gyerekek esélyt kapjanak arra, hogy megfelelő oktatásban részesüljenek.

092 NPG Gallery Record - Exhibition Image – Digital Copy 094 095

A Skatetistan tagjai 45%-ban kislányok, akiknek meg van tiltva a biciklizés és olyan ruházatot kell viselniük, amiben nehéz a mozgás. Ezeknek a lányoknak nem csak az iskolába járás lehetőségét biztosítják, de egyfajta szabadságérzetben is részesülnek, miközben a deszkákon gyakorolnak, eközben távol lehetnek a náluk már mindennaposnak számító veszélyektől.

Ebben a tevékenységben a ruhájuk sem gátolja őket, ez pedig megmagyarázza, hogy miért lett a helyi nők és a kislányok kedvenc sportja a gördeszkázás.

096 097 098 099