Soha nem látott fotókon legnagyobb költőink

Egy budapesti antikváriumban nemrég egy lomtalanításon talált borítékból került elő két értékes és ritka fotó a legnagyobb költőinkről – írta az Index.

„Valaki egy borítékban több képet és képeslapot hozott be egy lomtalanítás után. Sem ő, sem én nem tudtam akkor, hogy milyen értékes fotók vannak köztük. Csak később, amikor átnéztem, tűnt fel először az egyik képen Illyés Gyula jellegzetes alakja, aztán jobban megvizsgáltam, és láttam, hogy a társaságban József Attila is ott van, pedig róla nem sok kép készült. Egy másik képen Móricz Zsigmond tűnt fel, ő Török Sophie-val és Babits Mihállyal együtt szerepel a fotón” – nyilatkozta az antikvárium tulajdonosa, Kárpáti Frigyes.

Fotó: Kárpáti és Fia / Index

Fotó: Kárpáti és Fia / Index

A József Attiláról készült képet Arató Tibor fotózta Csillebércen 1931 áprilisában. „Vasárnap kinn voltam sokad magammal Csillebércen, lábam térdig elkopva” – írta József Attila élettársának, Szántó Juditnak a kirándulás után, melyről más képeket már ismerhet a nagyközönség.

A képeken József Attilán kívül Székely Béla kommunista politikust, a Tanácsköztársaság egykori pénzügyi népbiztosát, Gereblyés Lászlót, későbbi József Attila-díjas költőt, az ő feleségét és kislányát, illetve Illyés Gyulát láthatjuk.

A Babitsék esztergomi házában készült kép viszont eddig még sehol nem jelent meg. A kora meghatározásában a Petőfi Irodalmi Múzeum segített az antikváriumnak – mégpedig Babits és Török Sophie fogadott lányának a frizurája alapján. A kislány ugyanis hatéves korában más képeken feltűnt hasonló hajviselettel, így valószínű, hogy a kép 1934-ben készült.

Fotó: Kárpáti és Fia / Index

Fotó: Kárpáti és Fia / Index

„A fotó hátuljára egy fehér papírlap volt ragasztva. Bekukkantottam alá, és kiderült, hogy  rajta van a fotós pecsétje, illetve hogy valaki kézzel odaírt valamit. Ez a valaki Móricz Zsigmond volt” – mondta Kárpáti.

Móricz azt firkantotta a kép hátuljára, hogy „Véletlenül voltam Babitséknál Esztergomban. Arra jártam riporton Dorogon s bementem” , illetve azt a sokkal titokzatosabb üzenetet, hogy „Ezt hozd haza”. Babitsék esztergomi házában – amely most egy Babits-emlékház – egyébként nagy irodalmi élet folyt, több csoportkép is készült a kertjükben a korszak híres íróival, így a képen látható nádszékek is feltűnnek más képeken.