7 lenyűgöző és innovatív építmény

Architizer A + Awards nevű verseny olyan épületeket, fenntartható megoldásokat és struktúrákat díjaz az építőiparban, amelyek a nyüzsgő városok mindennapi problémáját innovatív és modern módon oldják meg.

Több száz projekt érkezett a rangos versenyre szerte a világból városépítészet és közlekedés témában, ezek közül válogattuk össze a legizgalmasabbakat.

Tabiat Pedestrian Bridge – Irán

Ahelyett, hogy Teherán két közparkját egy egyszerű átkelővel kössék össze, az építészek úgy döntöttek, hogy visznek egy kis kalandot a megoldásba. A többszintes gyalogos átkelő minden emeletén változik az út szélessége, ez az optikai illúzió pedig arra ösztönzi a járókelőket, hogy bejárják az összes szintet. Akik megpihennének a labirintusban, kényelmesen feltöltődhetnek a számtalan kihelyezett ülőhely valamelyikén, vagy akár be is kaphat valamit a legalsó szinten lévő étteremben.

0109 0110

Glacier Skywalk – Kanada

Ez a 457 méteres magasságban függő ösvény fenséges kilátást biztosít Kanada sziklás hegységére. A Jasper Nemzeti Park területén található kilátóból zavartalan panorámában lehet részünk, minden oldalról, ugyanis még a járda is üvegből készült, így tériszonyosaknak nem ajánlott itt végigmenni. Az acélszerkezetre támaszkodó edzett üveget nem tartja más, csak a szikla két oldala.

0111 0112

Port Miami Tunnel – USA

Miami hatalmas infrastrukturális projektje volt ez az 1280 méteres alagút az autópályán. Sivár, unalmas és átlagos belső helyett a tervezők igazi különlegességgel örvendeztették meg az autósokat. A narancsszínű acél bejárat miatt úgy tűnik, mintha az autókat elnyelné a föld, mikor áthajtanak az alagúton. Az óceán alatti átjáró színekkel és tengeri állatokról készült alkotásokkal tartja fent a sofőrök figyelmét.

0113 0114

Chhatrapati Shivaji International Airport Terminal 2 – India

Mumbai repülőterének új terminálja évente 40 millió utas fogadására számít, így hatalmasnak tervezték. A 750.000 négyzetméteres belső termet a világ egyik legnagyobb tetőszerkezete védi, ám ami még érdekesebb, hogy mindezt csupán 30 darab oszlop tartja.

0115 CSIA's T2 inaugurated

Shipyard Cranes Lighting Giants – Horvátország

A Uljanik hajógyár még 1856-ban épült, és még a mai napig üzemel, ezzel a világ legrégebben működő hajóüzeme. A behemót daruk éjszaka teljesen átváltoznak, hála a LED-es lámpáknak, amelyek minden éjszaka megfestik őket. Ez a hihetetlenül egyszerű ötlet bármilyen városképet képes lenne feldobni, így ez az ipari negyed is különlegessé vált. Összesen 73 izzó gondoskodik a fényjátékról, ami sohasem ismétlődik kétszer.

0117 0118

Schaufelschlucht Bridge – Ausztria

Ez az osztrák Alpokban lévő híd egyszerűnek tűnik, de valójában egy sokkal összetettebb infrastruktúrafejlesztés része. A festői környezetben lévő híd úgy köti össze a két meredek útszakaszt, hogy a pereme csak alig észrevehetően lóg ki a környezetéből, így egyáltalán nem takarja a kilátást a rajta áthaladó autósok elől.

0120 0121

Klemet – Norvégia

Ez a szabadtéri épület nem más, mint egy völgybe épült színház. Az idilli környezetben megálmodott színházban minden néző közel érezheti magát a természethez. A környékbeli házak szolgáltatják a világítás- és hangtechnikát, a fatörzsszékeket pedig egy közeli malom adományozta.
0122 0123