Saját országot alapított a magyar határnál egy cseh férfi

Szerbia és Horvátország között kiáltott ki mikroállamot a cseh Szabad polgárok pártjának egyik tagja, Vít Jedlička. A mindössze 7 négyzetkilométeres területet Liberland Szabad Köztársaságnak keresztelte el, valamint ő lett az új ország első elnöke – írja az Index.hu.

Hasonló mikroállamból nagyjából 400 létezik a Földön, ám nem igazán ismerik el őket a nagyobb országok. A legfontosabb intézkedések között a saját zászló, címer és mottó megalkotása volt, amely végül “élni és élni hagyni” lett. Liberland hivatalos nyelve a cseh, az ígéretek szerint pedig nagyfokú személyi és gazdasági szabadságot garantál majd polgárainak.

8182608_59914b858f83ae401d736c21d9d7a610_wm

“Az új állam alapítóinak célja egy olyan társadalmat létrehozni, ahol a tisztességes emberek anélkül érvényesülhetnek, hogy az állam felesleges szabályokkal és adókkal keserítené meg az életüket”

– mondta Jedlička. Az ország létrejöttét állítólag már bejelentették Szerbiának, Horvátországnak és az ENSZ-nek.

8182578_c2987324bd8537f624daefdf361f299b_wm

Vít Jedlička

Vít Jedlička elmondta, hogy bárki igényelhet lieberlandi állampolgárságot, feltéve, ha nincs kommunista, náci vagy egyéb szélsőséges ideológiához köthető múltja, illetve büntetlen előéletű. A polgárokkal szembeni követelmények közül a legfontosabb, hogy tiszteljék embertársaikat és azok véleményét bőrszínre, nemzetiségre, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül, illetve tartsák tiszteletben a magántulajdon sérthetetlenségét.