Nézd meg, milyen a világ legbarátságosabb börtöne!

Norvégiában, mintegy 75 kilométerre Oslótól van egy sziget, ahol 115 bűnöző tölti büntetését.

Az ország legveszélyesebb elítéltjeit is ide szállítják, akár olyan bűncselekménye elkövetőit is mint gyilkosság, nemi erőszak, vagy kábítószer-kereskedelem. Az itt eltöltött büntetés azonban inkább hasonlít vakációra.

A sziget körül nincsen szögesdróttal ellátott fal, vagy elektromos kerítés, fegyveres őrök és harci kutyák sem járőröznek a környéken. A foglyok takaros kis fémházakban töltik a mindennapjaikat, állatot tartanak, növényeket termesztenek. Van strandjuk, ahol nyáron napozhatnak, horgásztavak, ahol kikapcsolódhatnak, de szauna és teniszpálya is rendelkezésükre áll. Bármikor lovagolhatnak egyet, sőt, még a vacsorájukat is menüről választhatják ki.

052 053

Az elítéltek felé irányuló bánásmódon a legtöbb ember meghökken, hiszen úgy tartják, nem jogosultak ilyen kényelemre azok után, amit elkövettek. Ha a börtön célja az emberek megváltoztatása, akkor úgy tűnik ez a furcsa módszer mégis működik.

054 055

Reggel nincs ébresztés, a rabok így felelősséget tanulhatnak. A munka reggel 08:30 és délután 15:30 között tart, ezután névsorolvasás következik. A nap végén a legtöbb őr hazamegy, nagyjából csak öten maradnak, akik a biztonságért ügyelnek. Egy házban nagyjából hatan férnek el, de mindenki külön szobában alhat. A konyhát és a fürdőszobát megosztják egymás között. A közös ebédlőben csak egy étkezésre jogosultak, a többit saját maguknak kell megfőzniük. A munkájukért naponta körülbelül 10 dollárt keresnek, valamint élelmiszerkuponokat is kapnak.

056 057

Arne Kvernvik Nilsen, a Bastoy korábbi igazgatója szerint az egész hozzáállás kérdése. Szerinte az egyetlen módja annak, hogy a bűnözők megváltozzanak az, ha megkapják a lehetőséget arra, hogy meglássák: képesek a javulásra. Ez a környezet nem azzal szembesíti őket, hogy az emberiség kudarcai, hanem felnyitja a szemüket, hogy mindenkinek jár még egy esély. A szabadult rabok többsége teljesen megváltoztatja az életét az itt eltöltött idő után, rájönnek, hogy sokkal többre képesek és a jó úton folytatják tovább az életüket.