Kaméleonként változtatják színüket a zsákmányra váró pókok

„Kaméleonpókokat” figyeltek meg amerikai kutatók: az ízeltlábúak prédára lesve képesek lassan megváltoztatni a színűket, hogy beolvadjanak a környezetükbe. A színváltozáson túl több érdekességet is felfedeztek a pókoknál.

„A Misumenoides formosipes egyike azon kevés fajoknak, amelyeknek egyedei képesek visszafordíthatóan megváltoztatni színüket, hogy eggyé olvadjanak azzal a virággal, amelynek szirmain zsákmányra várnak. A nőstények színváltása már korábban is ismert volt, de nem tudtuk, hogy ez a folyamat milyen gyorsan zajlik le, ahogy arról sem volt fogalmunk, vajon a hímek birtokában vannak-e az adott képességnek” – fogalmazott Gary Dodson professzor a PhysOrg-nak a Ball Állami Egyetem biológusainak kutatásáról.

Fotó: phys.org

Fotó: phys.org

A biológusok digitális felvételeket készítettek, hogy megállapítsák, milyen gyorsan képesek a pókok fehér színüket a sárga valamilyen árnyalatára cserélni, vagy a sárga ízeltlábúaknak fehér környezetbe belesimulniuk. Mint kiderült, a sárga karolópókoknak nehezebb kifehéredniük, mint a fehéreknek besárgulniuk. A különbséget a tudósok azzal magyarázzák, hogy élettanilag a sárga színre való váltás kevésbé terheli meg a szervezetet, mint a fordított folyamat.

A tudósok azt is megállapították, hogy a Misumenoides formosipes karolópókok esetében igen erőteljesen nyilvánul meg a nemi dimorfizmus (ivari kétalakúság), hiszen a nőstények testmérete körülbelül hússzor múlja felül a hímekét.

Az aprócska hímek viszont számbelileg vannak fölényben, s minden nőstény „kérők” sokasága közül választja ki az „igazit”. A hímek gyakran megküzdenek a kiszemelt nőstény kegyeiért, közülük sokan megsebesülnek vagy életüket vesztik a harcban.

„Megfigyeléseink szerint általában a hímek testmérete és korábbi harci tapasztalata dönti el a küzdelmet. A vizsgálat még egy érdekességgel szolgált, kiderült, hogy a hímek rendszeresen fogyasztják a nektárt, azóta ezt néhány más fajnál is dokumentáltuk” – ismertette a vizsgálat eredményeit Gary Dodson professzor. (MTI)