Fotókon Szaúd-Arábia leghíresebb kőbe vájt síremléke

Szaúd-Arábia kopár, sivatagos északi részén egy faragott szikla emelkedik négy emelet magasságban a síkság közepén. Qasr al-Farid, magyarra lefordítva “a magányos kastély” egy befejezetlennek tűnő épület, amit Nabateans uralkodása alatt faragtak ki.

Madáin Szálih Szaúd-Arábia északnyugati részén levő régészeti ásatási terület az al-Ulai oázis közelében, 400 kilométernyire Medinától. A helység száznál több sziklába vájt monumentális sírépítményéről ismert. Kétségtelen, hogy itt az antik sírok jelentik a leghatásosabb és legismertebb leleteket, összesen mintegy nyolcvan, közvetlenül a sziklákba mélyített és sziklatömbönkénti csoportokba rendezett sírlétesítmény található a területen.

0450 0451 0452 0453

Qasr al-Farid egyetlen, igen nagy sziklába mélyített sírépítmény. Többek között egy olyan építészeti elemet is tartalmaz, amely a többi síremléken sem található meg. A homlokzat közepén levő bejáratot két oszlop fogja közre, másik kettő pedig a széleken található. A sír láthatóan befejezetlen, a bejárat feletti felirata csak a következőt tartalmazza: “Hayyannak, Kuza fiának és utódjainak…”

0454 0455 0456

A helyet 2008-ban az UNESCO felvette a kulturális világörökség jegyzékébe.