A tudósoknak hála finomabb és egészségesebb lett csoki

Jó hír a csokiimádóknak! Kemény és megfeszített munkával dolgoznak a tudósok, hogy a csoki ne csak táplálóbb, de finomabb is legyen – írta az IFL Sience.

A kutatók arra jutottak, hogy a kakaóbab feldologozásának módján elvégzett néhány módosítás nem csak engergiadúsabbá teszi a kész terméket, de még ízletesebb, édesebb is lesz tőle.

Az emberiség ezer éve fogyasztja a kakaóbabot, és a modern tudományos vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy az étcsokoládé és a kakaó jó hatással van szervezetünkre a benne található polifenolok miatt. A csokoládé igen gazdag ebben a vegyületben, mely antioxidáns hatású, így csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Forrás: Flickr/Tracey Rennie

Forrás: Flickr/Tracey Rennie

A feldolgozási folyamat azonban csökkenti a csoki polifenol tartalmát. Az eljárás során a nyers kakaóbabot miután kivágták a hüvelyből napokig banánnal bélelt kosarakban érlelik, kiszárítják a napon, majd pörkölik. A legkritikusabb a pörkölési folyamat, itt veszíti el ugyanis a bab a legtöbb polifenolt.

A Ghanai Egyetem tudósai mindezek ismerétben kifejlesztettek egy technikát, hogy az íz is, és az egészségre pozitív hatású vegyület is megmaradjon. Beiktattak egy újabb lépést a feldolgozás folyamatába: az erjesztés előtt egy másik helyen tárolták a babokat hét napig. A kísérlet során arra jutottak, hogy a kész csokoládé édesebb lett és antioxidáns tartalmát sem veszítette el.