Top10 elhagyatott hely a világon

A szellemjárta vidámpark vagy az évtizedek óta üresen álló kastély még a legbátrabbak térdét is megremegtetheti. Ilyesztő és egyszerre izgalmas helyek kerültek a Dynamic Facts válogatásába.

1. Elhagyott tanya – Seneca Lake, New York
Az elhagyott tanya az erdő közepén roskadozó ház mellett veterán autótemetőként is funkciónál.
114

2. Rjugjong Hotel – Phenjan, Észak-Korea
A Rjugjong Hotel egy hotelnek szánt felhőkarcoló az észak-koreai Phenjanban. 105 emeletével és 330 méterével Észak-Korea legnagyobb és a világ 27. legmagasabb építménye. Az építés 1987-ben kezdődött és 1992-ben állt le. 2008 áprilisában, 16 év után újraindították a hotel építését. Egy magas rangú észak-koreai hivatalnok öt hónappal későbbi, szeptemberi beszámolója szerint a hotel átadását 2012-re, Kim Ir Szen születésének 100. évfordulójára tervezték, ez azonban nem valósult meg, csak az épület külsejét fejezték be.
210

3. UFO házak – San Zhi, Taiwan
Taiwan északi partvidékén San Zhi-ban épült, UFO-ra vagy óriás Smarties cukorkákra hasonlító épületeket eredetileg luxus nyaraló központnak tervezték. 1978-ban egy gumigyártó cég tervei alapján készültek el az első házak, ám a 80-as évek energia válságában tönkremenő cég nem tudta befejezni az építkezést.
310

4. Six Flags Jazzland – New Orleans, Louisiana
Amikor a Katrina hurrikán 2005-ben lecsapott Amerika déli partjára a hurrikán nemcsak lerombolta a vidámparkot, hanem el is öntötte vízzel, ami miatt be kellett zárni a létesítményt. Rengeteg turista, és fotós látogatja a romos állapotban lévő parkot, sőt, még filmforgatások helyszínéül is szolgált már.
jazzy

5. Bannerman Kastély – Pollepel-sziget, New York
A Bannerman vagy Pollepel-sziget, New Yorktól 80 kilométerre a Hudson-folyó keleti partján található. Ezen a 6,5 hektáros sziklás szigeten épült fel Bannerman vára. VI. Francis Bannerman üzletember megbízásából készült, aki 1901-ben vásárolta meg a szigetet. A vár hadi raktárként működött, de 1918 után sorozatos csapások érték a területet. Villám sújtotta az egyik zászlórudat, a körülette tárolt hadianyagok felrobbantak és megsemmisült a fél épület.
Bannerman

6. Aniva Világítótorny – Szahalinszki régió, Oroszország
A szikla eredetileg egy börtönsziget volt Oroszország és Japán között, most egy oroszok által felügyelt lakatlan sziget az óceánon.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

7. Canfranc Vasútállomás, Spanyolország
A pályaudvart eredetileg a Spanyolországot és Franciaországot összekötő fő vasúti vonal csomópontjának és pályaudvarának szánták és ehhez a funkcióhoz méretezték. A pályaudvart 1928-ban adták át a forgalomnak, nagy elvárásokkal, melyekből szinte semmi nem teljesült. Az utasok száma soha nem érte el a tervezett szintet, a kanyargós és hosszú alagutakkal tűzdelt pályán a vonatok csak lassan tudtak haladni, így az utazási idő nagyon hosszúra nyúlt. Háborús helyzet miatt többször kellett bezárni, végül a hetvenes években feladták az újra nyitást.
71

8. Chateau Miranda – Celles, Belgium
A kastélyt 1866-ban építették és 1991 óta teljesen üresen áll. A második világháború alatt menedékhelyként szolgált, napjainkban inkább a városi felfedezők kedvenc helye.
81

9. Hasima- Sziget – Japán
A múltban Hasima gazdag volt a szénben, az ott élő bányászok száma meghaladta a ötezer főt. Mikor azonban a benzin értékesebb forrás lett a sziget elnéptelenedett és azóta is üresen áll.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10. Orfeum Auditorium – New Bedford, Massachusetts
Az elhagyott színház ugyanaznap nyílt meg, mikor a Titanic elsüllyedt, azaz 1912. április 15-én. 1959-ben bezárták, azóta elhagyatottan áll.
10