Kizárólag megújuló energiát használtak idén Costa Ricán

A közép-amerikai ország a legzöldebb a világon, az eső és vulkánok segítségével termelnek energiát.

Costa Ricában rekord eredményt értek el: az év első 75 napjában kizárólag megújuló energiaforrásokat használtak fel, ezzel a Föld összes országát megelőzték – írta a Telegraph.

Az ország mindig is büszke volt zöldenergia hasznosítására, de idén a sok esőnek köszönhetően minden korábbi eredményt felülmúltak. Costa Rica az egyik legfejlettebb latin-amerikai ország, a villamosenergia mintegy négyötöde származik a vízerőművekből.

A vízerőmű gátjait ellenőrzik

A vízerőmű gátjait ellenőrzik

Környezetvédelmi szempontjából nehezen másolható le a minta, előnyük ugyanis a trópusi éghajlatból és a rengeteg csapadékból származik, melyhez hozzájárul, hogy viszonylag kevés ember (4,8 millió) energiaellátásáról kell az államnak gondoskodnia.

A víz mellett néhány évvel ezelőtt elkezdték hasznosítani a vulkánok  geotermikus energiáját is, mely tíz százalékban járul hozzá a termeléshez, de a szelet, a Napot és a biomasszát is felhasználják. Emellett van egy kis nehézipari bázis is, valamint a gazdaság a turizmusra és a mezőgazdaságra (különösen a banán és a kávé exportra) támaszkodik.
Costa_Rica_BC08BE_3241997b

Costa Rica erőfeszítéseit már széles körben elismerték, a világ öt legkörnyezetbarátabb országa listára is felkerült. Céljuk, hogy 2021-re „szén-dioxid mentessé” váljanak.

A nagymértékű vízenergiára való támaszkodásnak azonban megvannak a hátrányai, egy aszályos időszakban komoly gondok merülhetnek fel, valamint a gátak hatással vannak az ökoszisztémára, könnyen a partok menti halak pusztulásához vezethet működésük- nyilatkozta Jake Richardson elemző.