Új falkavezért választottak a Nyíregyházi Állatpark oroszlánjai

A tavaly húszévesen elpusztult hím helyére új falkavezért választott a Nyíregyházi Állatpark oroszláncsapata. Az „uralkodó” egy másfél éves, a ritka krugeri oroszlán (Panthera leo krugeri) alfajhoz tartozó egyed lett.

Az Inkosi névre hallgató hím oroszlánt az idősebb nőstények kisebb harcok után már elfogadták, így remélhetőleg méltó utódja lesz a végelgyengülésben kimúlt Eleknek, az állatpark első állatának.

Inkosi azonnal felismerhető a falkában, világos színével kiválik a többi társa közül, mivel a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj egyik populációjához tartozik. Ez a ritka populáció Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén él, világos színe a rejtőzködést segíti.

Forrás: Facebok

Az új vezér / forrás: Facebok

Érdekesség, a faj utódai csak akkor lesznek fehéres-bézs színűek, ha mindkét szülő rendelkezik ugyanezzel a ritka színt okozó génnel – magyarázta a szóvivő. Inkosinak a normál színezetű oroszlánhölgyek mellett van egy Bintinek elnevezett, világos színű „menyasszonya” is, így a szakemberek készülhetnek majd a fehér kölyök érkezésére.

A dél-afrikai őslakosok már régóta ismerték a fehér oroszlánokat, tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük, Timbavati azt jelenti, „a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek.”

Forrás: sostozoo.hu

Forrás: sostozoo.hu

A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride The White Lions of Timbavati (Timbavati fehér oroszlánjai) című könyv megjelenése után. Ekkor szerzett tudomást a világ létezésükről, ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává vált.

Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, 1994-ben láttak utoljára vadon élő egyedet. Napjainkban állatkertben és rezervátumokban élő egyedek száma nem éri el az ötszázat, köztük kettő a Nyíregyházi Állatparkban látható.