Szigorítanak a repülőtársaságok a katasztrófa után

Több repülőtársaság változtat szabályzatán, miután kiderült, hogy a francia Alpokban lezuhant Germanwings repülőt a másodpilóta szándékosan vezette a hegynek. (Erről még több részlet a Propelleren >>>)

A brit EasyJet, a Norwegian Air Shuttle norvég fapados légitársaság és a kanadai Air Transat is úgy határozott, biztonsági okokból péntektől minden járatukon kötelezően két embernek kell lennie a pilótafülkében.

A francia ügyészség csütörtökön hozta nyilvánosságra a lezuhant gép fekete dobozának hangfelvételét, mely szerint a pilóta rövid időre elhagyta a pilótafülkét és később nem tudott visszajutni, ugyanis a fülkében egyedül maradt másodpilóta, a 28 éves Andreas Lubitz egy gombbal blokkolni tudta, hogy az ajtót a biztonsági kóddal kívülről ki tudja nyitni a kizárt kapitány.

Az amerikai járatokon az előírás szerint soha nem maradhat senki egyedül a pilótafülkében, ha a két pilóta közül az egyik kimegy, a légikísérők közül egyikőjüknek átmenetileg be kell mennie helyette addig, míg vissza nem tér. Az európai légitársaságok ezt nem mindig követelik meg.