Pár csepp ebből és tökéletesen látsz a sötétben

A tesztalany 50 méter távolságból is képes volt egyes betűk és formák megkülönböztetésére a sötétben.

Amerikai biomérnökök egy csoportja egy korábban csak elméleti lehetőségként leírt módszert próbált ki arra, hogy lehet egy hagyományos szemmel élő embernek megadni azt a képességet, hogy teljesen sötétben is kiszúrjon tárgyakat akár 50 méteres távolságból is – írta az Index.
8043452_c2534199c74e830c101d0a22b2bd882a_wm

Egy Chlorin e6 nevű, fényérzékeny anyagot cseppentenek az alany szemébe, ami természetes segédanyagok, mint például inzulin és egyszerű sóoldat segítségével képes meg is ragadni a szem szerkezetében anélkül, hogy károsítaná azt, ami eleve ott van. A kísérletben egyszerűen csak az önként vállalkozó alany szemébe cseppentették a szert, és a férfi már pár órával később is sokkal jobban látott a sötétben, mint a kezeletlen kontroll csoport tagjai. Az ellenőrzéskor kézfej méretű tárgyakat látott meg 10-20-50 méter távolságból, képes volt egyes betűk és formák megkülönböztetésére is. A kísérlet második felében az alanynak egy sötét erdőben kellett lézerfénnyel megmutatnia, hova rejtőztek a teszt miatt elbújó emberek.

Az anyag hatása másnap reggelre nyom nélkül eltűnt, és a szemet feketére festő mellékhatás sem tartott sokáig.

A hatóanyagot korábban is használták már a rákgyógyászatban, illetve egyes, majdnem teljes vakságot okozó betegségek esetében is, ahol a fényeket és árnyékokat látó emberek látásán tudtak vele javítani.